Inriktning:
Stärk innovationsförmågan i det gotländska samhället
Att Uppsala universitet finns på Gotland spelar stor roll för utbildningsnivån, rekryteringsmöjligheter för arbetsgivare och kopplingen till innovation och forskning för både näringsliv och offentliga verksamheter. Vidare bidrar universitetet till att skapa förutsättningar för mer och fler kunskapsintensiva företag. Att ta vara på och stärka Campus Gotland som nav är centralt för en ökad innovationsförmåga. Läs mer...
Uppsala universitet pekar ut ett antal områden som särskilt viktiga på Campus Gotland gällande forskningens utveckling. Dessa är digitalisering, folkhälsa, besöksnäring, kulturarv, vatten, hållbar utveckling och energiomställning.
Regionala kunskapscentra, som Blått centrum Gotland och Gotland Grönt centrum, stärker samverkan på Gotland och har också samarbeten med fler universitet än Uppsala universitet och med Östersjöländer. Sveriges lantbruksuniversitet, Kungliga tekniska högskolan, Chalmers med flera har fältforskningsverksamhet på ön i samarbete med gotländska aktörer. I Gotland Science Park sker samverkan och projekt kan drivas, som innehåller såväl en verksamhetsutvecklings-, forsknings-, som affärsutvecklingskomponent.
Innovation och förnyelse uppstår i mötet mellan olika kompetenser. Mot den bakgrunden är jämställdhet och mångfald framgångsfaktorer för innovation. En strukturerad samverkan mellan universitet, näringsliv, civilsamhälle och offentliga aktörer ger möjlighet att bygga upp innovativa och kreativa miljöer för forskning, tester och implementering. Offentliga verksamheter står inför utmaningar som kräver nya arbetssätt och lösningar. För att klara utmaningarna i välfärden behövs ständiga förbättringar, digitalisering, innovation och förnyelsesprång. Offentliga aktörer är också kunder som kan efterfråga innovativa lösningar från näringslivet genom upphandling.
Att kontaktytorna mellan företag och forskning ökar bidrar till att innovationsförmågan stärks hos öns företag. I regionala utvecklingsprojekt ger en bred aktörssamverkan erfarenhet och vana som stärker innovationsförmågan. I konkurrensen om utvecklings- och forskningsmedel från EU:s fonder och program är bred samverkan en viktig faktor, liksom att forskningen tar avstamp i samhälleliga utmaningar. Internationella nätverk och kontakter lägger en god grund för innovation och utveckling.
Stärk konkurrenskraften genom smart specialisering
Smart specialisering är ett verktyg för att ta tillvara möjligheterna i att stärka regionala innovationssystem och är centralt inom EU:s sammanhållningspolitik. Syftet med Smart specialisering är att förstärka konkurrenskraften och accelerera omställning, genom att identifiera och prioritera områden med potential för tillväxt. Läs mer...
Inom styrkeområdena mobiliseras olika aktörer för att gemensamt utveckla området. Kompetensförsörjning och därmed tillgång till utbildning inom styrkeområdena är av största vikt.
Besöksnäringen är tillsammans med mat- och livsmedelsnäringarna sedan tidigare utpekade gotländska styrkeområden för smart specialisering och har många gemensamma skärningspunkter i produktion, upplevelser och varumärkessammanhang. Inom dessa näringar finns en stark potential som genom innovation och kraftsamling kan bidra till att Gotland växer på ett hållbart sätt. Näringarna har på olika sätt påverkats av effekterna av pandemin, som skapat både utmaningar och möjligheter.
Näringslivets energiomställning är ytterligare ett område att utveckla inom ramen för smart specialisering på Gotland, ett horisontellt område som också innefattar styrkeområdena besöksnäring samt mat- och livsmedelsnäringarna.
Tre områden för smart specialisering på Gotland är
Besöksnäring
Med målet att Gotland ska upplevas som norra Europas mest hållbara och attraktiva resmål är inriktningen att utveckla hela Gotland som ett resmål året runt som välkomnar svenska och internationella besökare. Här finns reseanledningar för turisten, evenemangsbesökaren, idrottaren, mötesdeltagaren och deltidsboende.
Läs mer...
Det krävs en omställning till en hållbar besöksnäring, ur alla perspektiv. Inom besöksnäringen finns ett brett utbud av företag och verksamheter. En gemensam utvecklingsmodell för produktägare och leverantörer ska stötta innovation och affärsutveckling i besöksnäringsföretagen. Besöksnäringen ska dessutom utvecklas inom export, informationsteknik, marknadskommunikation och försäljning, vilket ökar möjligheterna till samordnad marknadsföring och distribution. För att nå dessa mål sker en aktiv samverkan mellan besöksnäringen, Region Gotland, akademin med flera.
Mat- och livsmedel
Med målet Ökat värde av mat på och från Gotland är mat- och livsmedelsnäringarna drivkrafter för alla tre hållbarhetsdimensionerna. Gotlands mat- och livsmedelsnäringar sträcker sig över flera branscher, från primärproduktion till livsmedelsindustri, butik och restaurang. Läs mer...
Primärledets (spannmåls-, grönsaks- och animalieproduktionens) förutsättningar att driva och utveckla sina verksamheter som bas för hela styrkeområdet är avgörande. I förädlingsledet finns en stor potential att bygga vidare på. Näringarna medverkar till Gotlands attraktionskraft, självförsörjningsgrad, innovationspotential, omställning till ett hållbart samhälle och till landsbygdsutveckling. Forskning inom området drivs av bland andra forskningsstationen Ar, Sveriges Lantbruksuniversitet och Uppsala universitet.
Näringslivets energiomställning
Mot bakgrund av klimatutmaningen, mål för energi- och klimatomställningen liksom att Gotland genom ett regeringsuppdrag till Energimyndigheten är utpekad som pilotområde i energiomställningen, är gemensam mobilisering och samhandling för att accelerera näringslivets energiomställning av största vikt. Läs mer...
Fler och utvecklade samverkansinsatser för klimat- och energiomställning i näringslivet har stora möjligheter. Forskning inom området finns på Gotland, liksom ett stort engagemang hos aktörerna. Många företag på ön ligger redan långt framme. Här finns möjligheter att bredda Gotlands näringsliv, öka attraktionskraften för yrkesaktiva och skapa kreativa innovationsmiljöer för fortsatt företagsutveckling.
Utvecklingen av en koldioxidneutral kalk- och cementindustri (mineralindustri exklusive metaller) är av särskild vikt och ett prioriterat område på Gotland. Kalk- och cementindustrin är dominerande ifråga om koldioxidutsläpp och tillgodoser samtidigt en stor marknad med byggmaterial som behöver vara hållbart. Förutsättningar för industrins omställning innefattar bland annat styrmedel, tillgång till fossilfri el, elnätsinfrastruktur, biobaserade bränslen, effektiva tillståndsprocesser och kompetensförsörjning.