Social sammanhållning
Gotlänningar upplever trygghet och tillit till andra människor i högre grad i jämförelse med riket. Det finns en närhet mellan människor och ett starkt och engagerat föreningsliv, vilket är en bas och styrka för det gotländska samhället. Det finns dock skillnader i tillit, delaktighet och upplevd trygghet. Läs mer...
Var tredje kvinna och nästan var tionde man upplever otrygghet. Var fjärde person upplever låg tillit till andra, var femte person har lågt socialt deltagande och sex av tio äldre kvinnor och fyra av tio äldre män upplever ensamhet.
Hälsan påverkas av livsvillkor och levnadsvanor och hälsoläget visar på skillnader i samhället mellan olika grupper. De allra flesta på Gotland upplever sin hälsa som god eller någorlunda god, men det finns skillnader i hälsa, mellan könen och mellan socio-ekonomiska grupper.
Den psykiska ohälsan ökar, med fler sjukskrivningar på grund av oro, stress och ångest. Många gotlänningar i alla åldrar har, liksom i riket, levnadsvanor som inte främjar hälsa. Cirka 60 procent av männen och 50 procent av kvinnorna har fetma eller övervikt, var tionde person röker, var tredje person rör sig för lite och var femte man och var tionde kvinna har riskbruk av alkohol. Motsvarande oroande tendens ses hos unga.
Den gotländska arbetsmarknaden är könsuppdelad, där 50 procent av kvinnorna arbetar inom offentlig sektor och drygt 80 procent av männen i privat sektor. Utbildningsnivån, som påverkar såväl hälsa som förutsättningar på arbetsmarknaden, är lägre på Gotland än i andra regioner.
I jämförelse med andra kommuner är utbildningsnivån förhållandevis god. Det finns en stor potential i att höja utbildningsnivån genom både kortare och längre utbildning. En betydande andel unga personer saknar sysselsättning och finns varken i pågående studier eller i arbete.
Civilsamhällets engagemang spelar en viktig roll för att inkludera alla och har inte minst varit en framgångsfaktor i frågor om etablering av och boende för nyanlända. Arbetslösheten på Gotland har varit bland de lägsta i landet, vilket underlättat inkludering på arbetsmarknaden, men utmanas av ekonomiska effekter på grund av åtgärder för att förhindra smittspridning under covid 19-pandemin. Samtidigt kvarstår flera utmaningar kring utanförskap och sociala riskfaktorer.
Globalisering
Det mesta talar för att globaliseringen, som på ett genomgripande sätt knutit samman världsekonomin under de senaste decennierna, kommer att fortsätta och vidgas till flera områden. Samtidigt finns motkrafter, där trenden mot ökad öppenhet och nedmontering av gränser utmanas av en ökande nationalism och värnande av gränser. Läs mer...
Det sistnämnda har blivit än mer aktuellt till följd av pandemin under 2020, som inneburit ett hårt slag mot den fria rörligheten och satt fokus på sårbarheten i globalt integrerade produktionssystem och försörjningskedjor.
Gotland är Sveriges mest företagsamma region och har näst störst andel kvinnor som driver företag. Gotland har dock låg bruttoregionprodukt och låga inkomster jämfört med andra regioner, vilket ger lägre skattekraft och sämre förutsättningar för välfärd. En successiv utveckling och hållbar förnyelse av näringslivet samt vidgning av företagens marknader nationellt och internationellt har potential att stärka Gotland i detta avseende.
Många branscher präglas av stor säsongsvariation. Pandemin har pekat på sårbarheten i det starka beroendet av besöksnäringen. Den har samtidigt visat på värdet av en hög självförsörjningsgrad inom vissa områden, till exempel livsmedel och accentuerat betydelsen av de gröna näringarna.
För att klara sin försörjning och den globala konkurrensen behöver Sveriges regioner vara attraktiva för företag och människor. För Gotlands del handlar det bland annat om att ha arbetskraft med rätt utbildning och kompetens, tillgång till bostäder samt en god transportinfrastruktur och en väl utvecklad digitalisering som knyter ön närmare sin omvärld.
Tillgången till högre utbildning och forskning vid Uppsala universitet på Gotland är mycket värdefull, inklusive universitets internationella kontaktnät. Även högre utbildning och arbetsmarknad blir allt mer global. Det kräver initiativ som aktiverar möjligheterna att via distans även nå marknader utanför regionen. Våra företag måste ha tillgång till talanger från hela världen och våra framtida talanger måste kunna verka i globala företag samt utbildningsplattformar.
Digitalisering
Digitaliseringen genomsyrar samhället och förändrar näringslivet och vardagen – på jobbet, fritiden och i det allt mer uppkopplade hemmet. Gotland ligger långt framme med en väl utbyggd digital infrastruktur, bland annat finns ett väl utbyggt fibernät över hela ön och samverkan kring utbyggnad av 5G. Läs mer...
Det uppkopplade Gotland ligger väl framme för att attrahera fler platsoberoende verksamheter. Samtidigt kan digitaliseringens möjligheter utnyttjas mer i de gotländska företagen och i offentliga verksamheter. Gotlands tillgång till spetskompetens och en robust digital infrastruktur är och kommer fortsättningsvis att vara en av de viktigaste faktorerna i det gotländska samhällets utveckling och konkurrenskraft. Det förutsätter också en stabil elförsörjning.
Digitaliseringen främjar framväxten av nya produkter, metoder och arbetssätt. Den digitala utvecklingen har stor betydelse även för ökad tillgänglighet och effektivitet inom exempelvis välfärdstjänsterna. Samtidigt måste hänsyn tas till att inte alla kan delta i det nya digitala samhället. Samtidigt kan digitaliseringen innebära att befintliga verksamheter och arbetsuppgifter förändras eller fasas ut.
Digitaliseringen ställer även nya frågor kring demokrati, delaktighet, sekretess, informationssäkerhet och äganderätt till data, som behöver hanteras. Utvecklandet av tekniken och dess tillämpningar genomsyras av ett högt kunskapsinnehåll och är beroende av kvalificerad arbetskraft, som till stor del är globalt rörlig.