Hur ska vi arbeta för att nå målen?
För att nå målen behövs en tät samverkan, ett tydligt regionalt ledarskap och ett gemensamt ansvarstagande för Gotlands utveckling. Genom engagemang, samverkan, handlingskraft och uthållighet från offentliga, privata och ideella krafter tar vi utvecklingssprång. Alla kan bidra. Det är vad vi tillsammans gör som för oss närmare vision och mål.
Gotlands speciella förutsättning, att samma geografiska yta är kommun, region och län, ger unika möjligheter för samverkan och genomförande. Alla kan i sina organisationer, olika uppdrag och roller bidra till att ta Gotland närmare vision och mål för 2040. Läs mer...
Den verkliga utvecklingskraften ligger i att arbeta tillsammans, samordna insatser som vi anser vara av särskild betydelse för genomförandet av strategin och ta tillvara kunskap och finansieringsmöjligheter. När Gotlands samlade resurser samverkar i en gemensam riktning ger de bäst effekt.
Genomförandet sker på två sätt som ömsesidigt förstärker varandra. Dels genom gemensam kraftsamling i tre genomförandeprogram. Dels genom att gotländska och nationella utvecklingsaktörer, i sin verksamhet och i planer och program som tas fram, beaktar målen för Gotlands långsiktiga utveckling.
Samhandling med stöd av genomförandeprogram
Mervärdet av vår regionala utvecklingsstrategi är att den ska bidra till att möta utmaningar som varje enskild aktör inte kan lösa på egen hand. Det handlar om komplexa utmaningar vars lösningar sällan är givna och som därför kräver agerande med fokus på en riktning, snarare än på en given lösning. Det betyder inte att formella ansvarsområden för olika aktörer ska frångås.
I genomförande är det viktigt att se till vem eller vilka som har ansvar för vissa frågor. I det faktiska genomförandet behöver varje aktör analysera och väga möjliga åtgärder mot varandra samt prioritera med hänsyn till var och ens uppdrag. Varje aktör behöver ta ansvar för sin del, men också stödja de gemensamma processerna. Läs mer...
För att möta utmaningarna och nå målen behöver vi sannolikt göra mer av något, göra på ett annat sätt, sluta göra något, dvs. verkligen prioritera om. Det behöver ske på ett samordnat sätt där de samlade resurserna tas tillvara. Region Gotland har ansvar att samordna insatser för genomförandet av den regionala utvecklingsstrategin.
Övergripande mål och effektmål visar vad vi vill uppnå på Gotland och används för att följa upp och spegla utvecklingen på ön. Prioriteringarna ger vägledande inriktning, men de säger lite om hur det specifika genomförandet av Vårt Gotland 2040 ska gå till.
Tre genomförandeprogram tar arbetet vidare
Tre program för samhandling – så kallade genomförandeprogram – tar arbetet vidare och konkretiserar vad som behöver göras på kort sikt, för att nå de långsiktiga målen. Kort sikt kan vara en mandatperiod eller längre om det bedöms lämpligt. Siktet för den första omgången genomförandeprogram är 2027.
Tre program tas fram med följande inriktning (programmens slutliga namn fastställs senare):
- Näringslivets förutsättningar och innovation
- Klimat, energi och miljö
- Social välfärd
Läs mer...Programmen tas fram i en samordnad process med berörda utvecklingsaktörer. Förutom gotländska aktörer innefattas också relevanta nationella och internationella aktörer. Syftet är att skapa handlingskraft i frågor där ingen enskild aktör ensam kan stå för genomförandet och där det är särskilt viktigt med stärkt samverkan och koordinering.
Genomförandeprogrammen ska:
- konkretisera insatsområden där vi gemensamt behöver kraftsamla på kort sikt – med stöd av prioriteringar och mål i Vårt Gotland 2040
- formulera mål på kortare sikt för insatsområden för att konkretisera önskvärda resultat av gemensamma utvecklingsinsatser – för att nå de långsiktiga målen i Vårt Gotland 2040
- definiera vilka aktörer som behöver delta, vilka resurser som finns/behövs, målgrupper osv.
- stärka hållbarhetsarbetet på Gotland
- underlätta regelbunden uppföljning och utvärdering av regionala utvecklingsinsatser och regionalt utvecklingsarbete.
De enskilda aktörernas ansvar och bidrag
Mål och prioriteringar för Gotland 2040 kan användas av alla utvecklingsaktörer i var och ens verksamhet. Genom strategins identifierade prioriteringar och mål för Gotland år 2040, är den utgångspunkt för andra strategier, planer och program samt program för EU:s struktur- och investeringsfonder. Region Gotland, statliga myndigheter inklusive länsstyrelsen har i uppdrag att bidra. Läs mer...
Andra aktörer, som till exempel företag, näringslivets organisationer, utvecklingsbolag och föreningsliv, kan på frivillig basis bidra genom sin verksamhet, samt även med stöd av finansiering utveckla insatser som särskilt bidrar till strategins mål. Detta innebär alltså att en mängd aktörer kan bidra till strategins mål inom ramen för sin verksamhet.
Region Gotlands olika roller
Vårt Gotland 2040 är Gotlands utvecklingsstrategi, inte Region Gotlands strategi. Men Region Gotland är unikt i landet, genom att vara en kommun med landstingsuppgifter och regionalt utvecklingsansvar, allt i samma organisation och med samma geografiska avgränsning. Det ger genomförandekraft och möjligheter genom både de regionala och kommunala uppdragen. Läs mer...
Region Gotland, regionfullmäktige, är den demokratiskt valda politiska församling på Gotland som fattar beslut om både regionala och kommunala frågor. Den regionala utvecklingsstrategin är därför en central utgångspunkt för styrningen av Region Gotlands nämnder och bolag.
Region Gotland har två olika uppdrag i relation till Vårt Gotland 2040. Rollen som regionalt utvecklingsansvarig aktör innefattar att i bred samverkan ta fram en regional utvecklingsstrategi, samordna insatser för att genomföra strategin samt följa upp resultat och lärande av insatserna. Rollen som utvecklingsaktör är betydande genom alla verksamheter som finns inom Region Gotland som kan bidra till att nå målen och som stor arbetsgivare på ön.
I det kommunala uppdraget finns välfärdsfrågorna i bred bemärkelse som förskola, skola, social omsorg, kultur och fritid, den fysiska planeringen, miljö och hälsoskydd och central samhällsservice som exempelvis den kommunaltekniska försörjningen. I det regionala uppdraget ligger uppgifter som i andra regioner är gemensamma för större geografiska områden och som kräver stora ekonomiska resurser – men som på Gotland alltså är detsamma som kommunens geografi. Det är hälso- och sjukvården, kollektivtrafik, länsplan för transportinfrastruktur och kultur. I det regionala uppdraget ligger även det regionala utvecklingsansvaret med uppdraget att stärka hållbar regional utveckling och tillväxt.
Den fysiska planeringen bidrar till att nå mål i Vårt Gotland 2040
Utöver ansvaret att som region ta fram en regional utvecklingsstrategi har Region Gotland som kommun ansvar för att ta fram en översiktsplan. Båda dokumenten är långsiktiga, ska bidra till en hållbar utveckling och handlar om platsen Gotland. Översiktsplanen är den regionala utvecklingsstrategins fysiska uttryck.
Den översiktliga fysiska planeringen bidrar till att vision och mål i Vårt Gotland 2040 nås och hanterar en mängd intressen kring hur den fysiska miljön, den byggda miljön, mark och vatten ska användas, utvecklas och bevaras.