Genomförande – hur ska vi nå målen?
För att genomföra strategin och nå målen behövs engagemang, samverkan, handlingskraft och uthållighet från offentliga, privata och ideella krafter. Det är vad vi tillsammans gör som för oss närmare vision och mål.
Samverkan, samhandling, ledarskap och gemensamt ansvarstagande
För att nå målen behövs en tät samverkan, ett tydligt regionalt ledarskap och ett gemensamt ansvarstagande för Gotlands utveckling.
Region Gotland har som regionalt utvecklingsansvarig aktör uppdraget att leda och samordna insatser för genomförandet av RUS. Alla aktörer kan inom ramen för sina ordinarie aktiviteter och verksamheter styra mot målen. Statliga myndigheter och länsstyrelsen har i uppdrag att göra det. Läs mer...
Andra aktörer, som till exempel företag, näringslivets organisationer eller föreningsliv, kan också bidra genom sin ordinarie verksamhet, samt även genom samverkan och med stöd av finansiering utveckla insatser som särskilt bidrar till strategins mål.
Detta innebär alltså att alla kan bidra till att målen nås. Det betyder inte att formella ansvarsområden för olika aktörer ska frångås. I genomförande är det viktigt att se till vem eller vilka som har ansvar för vissa frågor. Varje aktör behöver ta ansvar för sin del, men också stödja de gemensamma processerna.
I den komplexa värld vi lever i så behövs ofta samordnade insatser från flera olika utvecklingsaktörer. Det innefattar länsstyrelsen i Gotlands län, akademin, andra statliga myndigheter, nämnder och förvaltningar inom Region Gotland, föreningsliv, företag och näringslivets organisationer.
Handling konkretiseras i efterföljande strategier, planer och program
Den regionala utvecklingsstrategin konkretiseras i efterföljande strategier, planer och program. För att verkligen göra skillnad behöver Gotlands utvecklingsaktörer sannolikt göra mer av något, göra på ett annat sätt, sluta göra något, dvs. verkligen prioritera om. Det behöver ske på ett samordnat sätt där de samlade resurserna tas tillvara.
För att åstadkomma detta föreslås tre program för samhandling med inriktning social hållbarhet, näringslivets förutsättningar och innovation samt klimat, miljö och energi. Läs mer...
För många av strategins insatsområden finns hos regionala utvecklingsaktörer redan program och planer samt krav på uppföljning. De övergripande målen, effektmålen och de strategiska inriktningarna i varje insatsområde, ska i det fortsatta arbetet ligga till grund för revidering eller utveckling av regionala planer och i verksamhetsplaneringen hos Region Gotland.
Inom Region Gotlands ansvar som kommun finns en omfattande verksamhet med bäring på regional utveckling och med krav på planer, program och strategier. Exempel på obligatoriska planer är översiktsplan, energiplan och riktlinjer för bostadsförsörjning.
Det finns också ett antal frivilliga planer och program som Region Gotland tar fram för den primärkommunala verksamheten, t ex program för jämställd och jämlik hälsa, och strategi för att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor. Världsarvsstrategin är ett exempel på strategi som behövs för att upprätthålla en internationell status, Visby Hansestads status som världsarv.
Det finns även ett antal obligatoriska planer och program på regional nivå som har tydliga kopplingar till regional utveckling. För vissa är Region Gotland ansvarig för genomförandet och för andra Länsstyrelsen. De tas i regel fram i bred samverkan och behöver också synkroniseras med RUS.
Exempel på dessa är integrationsstrategi, kulturplan, regional digital agenda, länsplan för regional transportinfrastruktur och regionalt trafikförsörjningsprogram, regional energi- och klimatstrategi, regionalt serviceprogram, regional skogsstrategi och åtgärdsprogram för regionala miljömål och för vattenförvaltning.
Den regionala utvecklingsstrategin är också utgångspunkten för de regionala program och handlingsplaner som finns för genomförandet av EU:s sammanhållningspolitik.